SUPPORT: TEL: 08-501 198 89

FRAKT FRÅN 29KR

KÖP INNAN KL 15 = UTSKICK SAMMA DAG

Är Vaping säkert?

Är Vaping säkert?

Med tanke på den långa listan över skadliga och giftiga kemikalier i vanliga cigaretter är vaping nästan säkert mindre farligt för din hälsa. Men e-ciggs är inte utan risker eftersom de innehåller nikotin vilket har en beroendeframkallande effekt.

Cigaretter orsakar för tidig död hos ungefär hälften av regelbundna rökare. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppger att mer än 450 000 amerikaner dör varje år av rökrelaterade orsaker. Över hela världen är det ungefär sex miljoner. Många fler miljoner lider av smärtor eller till och med funktionsnedsättning orsakade av rökning.

Eftersom nästan alla vapare har tillhört skaran av regelbundna rökare, kan det vara svårt att åtskilja eventuella problem som finns. Men vi kan inte titta på vaping nu och peka på någon känd hälsorisk utöver torr mun och smärre faror som nikotin medför och som kan undvikas.

Det finns inga bevis för att vaping orsakar allvarliga hälsoproblem.

I Sverige, där många vuxna använder snus (fuktig tobaksprodukt för oralt bruk), ser vi bevis för att nikotin i sig har låg skadepotential. Sverige har lägsta antal rökningsrelaterade sjukdomsfall i västvärlden. Riksomfattande studier visar utan tvivel att det långvariga snusbruket medför nästan ingen risk. På samma sätt erkänner även FDA att långvarig användning av produkter avsedda för nikotinersättningsterapi (NRT) såsom nikotintuggummi och plåster är ofarligt - eller till och med troligen beroendeframkallande.

Slutsatsen är att rökning är mycket, mycket dåligt för dig och alla nikotinprodukter som eliminerar de kända farorna med inandning av förbränt växtmaterial kan bara betraktas som en stor förbättring. Vi vet att rökning orsakar cancer, hjärtsjukdomar och allvarliga lungskador. Det finns inga bevis för att vaping orsakar allvarliga hälsoproblem.

Den vetenskapliga samstämmigheten just nu är att vaping troligtvis inte är farligt för din hälsa. Och om alternativet är att röka cigaretter är den ett mycket bättre val.

Föregående artikel Vad är OHMS lagen?
Nästa artikel Hur du ska använda temperaturregleringen på din Vape?