Nybörjarguide till vaping | Allt du behöver för att komma igång

Hej!

Du kanske går i tankarna om att börja med vaping men du vet inte riktigt hur det går till och allt känns så krångligt? Oroa dig inte, nedanför hittar du olika texter inom vaping som fungerar som en lathund så att du kan välja rätt produkt som passar dig. En vape eller e-cigarett är en elektronisk batteridriven produkt som värmer upp en nikotinhaltig (eller 0mg) vätska som sedan förångas och andas in. Det är många som vittnar att det har varit en stor hjälp med vaping när dem har försökt sluta röka vanliga cigaretter eller snusa. Så sätt dig ner i lugn och ro och kika på texterna nedanför.

Har du fler frågor tveka inte att kontakta oss via email eller kom in till butiken!

Podd vs. Modd

Den första frågan vi brukar ställa till våra kunder är följande: vad är viktigast, mycket nikotin eller mycket ånga? Det är en avgörande fråga för att fördelen med poddsystem är att man kan ha en hög nikotinhalt, och fördelen med moddsystem är att man får mycket ånga. Sedan utgår vi från det svaret och rekommenderar kunderna en av följande produktkategorier:

Om du svarade mycket nikotin…

Poddsystem är det lättaste nybörjarkittet som finns. Passar till dem som vill sluta röka men även dem som har prövat engångs men vill hoppa över till en vape man fyller på och laddar. Man använder sig av 50/50 vätska för poddsystem för att den är mer lättflytande. Oftast är det en 10ml flaska med 50/50 vätska med varierande färdigblandad nikotinhalt (20mg är högst enligt svensk lag). En podd varar ca 1.5-2 veckor beroende på användning. När den smakar bränt är det dags att slänga podden och sätta in en ny.

Om du svarade mycket ånga…

Moddsystem är en mer avancerad vape och använder främst 70/30 vätska men kan använda 50/50 också. OBS! Det är viktigt att inte ha en nikotinstyrka som är <12mg då det inte rekommenderas p.g.a risk för nikotinförgiftning. Modsystem brukar ha en hög Watt, vilket skapar mer ånga, men man har även lägre nikotinhalt så det jämnar ut sig.  En typisk mod är högst reglerbar med en skärm och inställningar. Man kan reglera Watt-styrkan beroende på vilka coils man har och inom deras rekommenderad inställning för bästa prestation, till exempel 60-75W som GT Mesh coilsen har. Man byter coil när den smakar bränt eller när vapen har stått orörd i en månad. Sedan har man oftast externa batterier, vilket köps separat och det är en fördel då det är litium batterier och man kan byta dem då de börjar “vattnas ur”. Man använder sig oftas av Molicell 18650 batterier. 

Shortfill vs. Nikotinsalt vs. Longfill

Shortfills är vanligast en 70/30 50ml-100ml vätska som brukar användas i större system till exempel de som tar GTX, GT, eller GTi coils – alltså anpassat till moddsystem. Högsta rekommenderade nikotinhalten är 9mg

Longfills är en 50/50 50ml vätska i en 100ml flaska som brukar användas till små och stora system men främst i små system såsom Xros-serien och Luxe-serien då vapearen inte vill ha lika mycket nikotin och kunna välja nikotinhalt samt ha en större flaska. Högsta nikotinhalten är 12mg.

Nikotinsalt eller nikotinvätska är en 10ml färdigblandad smaksatt juice med 50/50 vätska som har en hög nikotinhalt, mellan 6-20mg. Vanligast är 14mg och 20mg. Passar till poddsystem.

Nikotinhalt

Har du beställt en shortfill eller longfill från oss och vet inte hur du ska blanda den till rätt styrka? Inga problem, följ den här tabellen.

Nikotinshots tillagda i 50ml vätskaResulat 
1x10ml 18mg shot3mg
2x10ml 18mg shot≈6mg
3x10ml 18mg shot≈9mg

3mg är standard, vilket är därför att 50ml vätska kommer i 60ml flaska med utrymme för 1 nikotinshot. Likväl att 120ml flaskor är fyllda till 100ml så att man kan ha i 2 (10mlx2=20ml) nikotinshottar.

Almänna Råd

Se till att ha minst 50% juice i tanken/podden så länge det inte smakar bränt för att bomullen ska ha något att kunna absorbera snabbt medan du vapear, annars är risken att du bränner coilen för tidigt.

Se till att the externa batterierna inte har några skador såsom repor och att plasten runt om dem är intakt.

Litiumbatterier blir urvattnade efter ett tag och det är fullt normalt. Har du externa batterier kan du byta dem med 6-12 månaders mellanrum.

Ibland slutar din vape att fungera när du byter coil eller podd. Det kan vara gammal vätska mellan sensorerna och rengör gärna med hushållspapper och lite handsprit och torka rent. Ibland kan det även bero på en felaktig coil/podd eller att din vape har blivit kortsluten. 

När man sätter in en ny podd eller coil är det viktigt att man fyller på med vätskan och sedan låter den stå i 5min orörd. Har man fördelen att det är en separat coil, som till exempel till ett moddsystem, kan man ta sin juice och försiktigt blöta ner bomullet inuti och i hålen som leder ut till tanken. På det sättet kan man börja använda sin vape nästan direkt istället för att vänta. 

Hur fungerar en vape?

Bomullen ligger tätt intill coilen/förångaren. Metallen hettas upp via strömmen som åker igenom från minus- till pluspolen i batteriet.Vätskan som ligger absorberad i bomullen hettas därmed upp och förångas/evaporerar. Sedan andas du in röken. 

Det finns generellt sätt 3 typer av coils:

Spiral

Keramisk coil (CCell)

Mesh

På senare tid har mesh-coils blivit de mest populära pga bra livslängd, len, bra ånga och smak. 

Ω (Ohm) är fysiken i det hela. Vi har Ω som indikerar hur mycket motstånd strömmen får när den passerar genom metallen. 

Lägre siffra på Ω = mer ström = mer styrka/tryck, mer rök, och ibland mer smak.

Högre siffra på Ω = mindre ström = mindre styrka/tryck, och mindre rök.

Till Luxe Q och Xros Mini, Xros Nano, och Xros 2 finns det 0.8Ω och 1.2Ω. Förutom resistansen skiljer dem även sig åt för att 0.8Ω är en mesh och 1.2Ω är en keramisk coil.

50/50 vs. 70/30?

Ejuice består primärt av 4 beståndsdelar:

Vegetabiliskt Glycerin – VG

Propylenglykol – PG

Smakämnen

Nikotin (valfritt)

PG och VG är det man brukar prata om, eller snarare vilka förhållanden. 50/50 betyder 50% VG och 50% PG. 70/30 betyder 70% VG och 30% PG.

VG är mer viskös d.v.s tjockflytande och producerar också mer tjockare moln.

PG är mindre viskös d.v.s lättflytande och är även bra på att “hålla inne smaken” men har också mer riv i halsen

70/30 brukar ha en nikotinstyrka på <12mg.

50/50 brukar ha en nikotinstyrka på <20mg, eller i utlandet även <50mg.